Welkom!

Eén van de belangrijkste oefeningen bij mindfulness is ademhalen. Het eerste wat we doen als we geboren zijn is ademhalen. Zonder ademhalen is er geen leven. Gelukkig doet ons lichaam dit automatisch. Daarnaast is het goed om bewust te gaan ademen. Vooral ademhalen via je neus!

Ademhalen is altijd in het hier en nu. Je kunt vandaag geen ademhaling van gister doen. Een oefening van Mindful Trainen is de 3 minuten ademruimte. Dit doe gedurende dag 3 keer. Waarbij je bewust op je ademhaling gaat letten. Je hoeft hierbij jouw ademhaling niet aan te passen. Je gaat je ademhaling bewust doen door de focus te leggen op waar je je ademhaling voelt. Dit kan bijvoorbeeld zijn in je neus of je buik. Om je aandacht bij de ademhaling te houden kun je de ademhaling tellen. Wat ook kan helpen is de ademhaling tekenen. Je neemt een wit vel papier en een potlood. Als je inademt dan teken je een lijn omhoog en als je uitademt dan teken je een lijn omlaag. Ik wissel deze af. De ene keer tel ik en de andere keer teken ik.

Het grootste voordeel van bewust ademhalen is dat je rustiger wordt. Er volgt een gevoel van ontspanning. Dit gebeurd vooral als je door je neus gaan ademen. Die neus hebben we niets voor niets gekregen! Door bewust te gaan ademen voel je beter wat er in je lichaam gebeurd. Je maakt meer contact met je lichaam.
Sinds dinsdag zit ik ziek thuis. Geen idee wat voor griep er heerst, maar ik kan je vertellen dat het niet fijn is. Op dit moment zitten alle holtes nog vol. Hierdoor merk ik juist dat ademhalen via je neus belangrijk is. Omdat mijn neus dicht zit adem ik vooral via mijn mond. Daardoor merk ik dat ik veel vaker adem haal. Of mijn lichaam extra zuurstof nodig heeft en onder een vorm van spanning staat. Ik kan niet wachten tot ik weer normaal kan ademen via mijn neus.

Het is zo simpel om adem te halen via je neus. Ik had niet verwacht dat het zo een invloed op, eigenlijk alles kan hebben. Als iemand iets tegen je zegt, zowel positief als negatief, door bewust via je neus te ademen voel je wat het met je doet. Hoe vaak zeggen we niet ‘dank je wel’ als iemand een compliment geeft. We gaan er niet bewust mee om. We gaan niet zitten en voelen wat het met ons doet. Dat bijvoorbeeld je hart een sprongetje van geluk maakt.

Ik kan het iedereen aanraden om elke dag zeker 3 keer per dag bewust te gaan ademen. Ga in een actieve houding zitten op een stoel. Zet je voeten stevig op de grond. Sluit als je dat prettig vindt je ogen. Ga bewust ademen en tel deze. Je hoeft niet je ademhaling te veranderen. Het enige wat je hoeft te doen is bewust in en uit te ademen. Als je merkt dat je vooral via je mond adem haalt dan wil ik je vragen om de volgende keer door je neus te ademen om het verschil te merken.
Ik ga een vreugdedansje maken als mijn holtes weer vrij zijn en dat ik kan ademen via mijn neus.
Ik mis het!

Groetjes,
Sandra