Waarom doe je wat je doet?

door | 14 september 2018 | Mentaal

Welkom!

Waarom doe je wat je doet? Dit is een vraag die voorkomt in het boek ‘Master your mindset’  van Michael Pilarczyk. Er staan heel veel vragen in het boek. Deze vraag is mij het meeste bij gebleven en schiet zo nu en dan door mijn hoofd.

Er zijn dingen die je doet, omdat het van je verwacht wordt. Zoals op tijd komen, stoppen voor een rood stoplicht of dingen die je vanuit huis hebt meegekregen en je weet niet beter. Soms ben je gaande weg ergens ingerold en dat ben je gaan doen.  Dit is niet goed of fout. Het is wel goed om te kijken of wat je doet nog steeds goed is voor nu en de toekomst. Als je iets doet en dat helpt je niet verder dan heb je er niet zo veel aan. Om daarachter te komen is bewustwording van belang.

Een van de dingen die ik heb gedaan is een ‘regelboekje’ opstellen. Hierin beschrijf je alle regels die je jezelf hebt opgelegd. Of die anderen jou hebben opgelegd. Dit speelt van kinds af aan. Door dit te doen ontdek je welke waarden voor jou belangrijk zijn. Sommige van deze regels zijn zelfs uitgegroeid naar wetten die wij onszelf opleggen. Het is iets dat wij ‘moeten’   doen en hier kunnen wij onbewust last van hebben. Dit vreet meer energie dan het geeft.  Wij leggen deze regels niet alleen onszelf op, maar ook bij anderen. Deze zinnen beginnen veelal met:
“Ik moet…”
“Ik mag niet…”
“De ander moet…”
“De ander mag niet”.
Ik heb een aantal dagen bijgehouden van wat er allemaal door mijn hoofd gaat. Daardoor merkte ik dat het best veel is. Iedere keer als een stemmetje door mijn hoofd ging dat met een van bovenstaande zinnetje begon schreef ik hem op. Daardoor besefte ik dat ik vooral mezelf heel veel opleg waar ik totaal niet bewust van was. Door alle regels door te nemen en vooral hardop te zeggen  voelde ik dat dit niet fijn voelde. Door het woordje ‘moeten’ voelt het zwaar en negatief. Elke keer weer aan alle regeltjes voldoen vreet energie!

Momenteel ben ik bezig om het woordje ‘moeten’  te vervangen voor ‘willen’. Al zijn er ook zinnetjes die zelf met ‘willen’ toch echt aanvallen als moeten. Dat hoort vast bij het proces. En zo zijn er ook regeltjes die geen toegevoegde waarden hebben. Daarbij is het de kunst om deze los te laten. Dat gaat mij zeker lukken!

Door dit soort oefeningen krijg ik zelf een beter beeld van ‘ Waarom doe ik wat ik doe?’. Een leuke bijkomstigheid is dat ik een beter beeld krijg van wat ik wil en hoe ik daar kom. Daar is mijn nieuwe website er een van.

Liefs,
Sandra

 

 

Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram

Volg mij op Facebook

Volg mij op Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.